• Home
  • /
  • Blogi
  • /
  • Lapsiperheen arki 10 vuotta sitten ja nyt

Lapsiperheen arki 10 vuotta sitten ja nyt

Muista ruutuaika maksimi. Huolehdi että ruoka on: monipuolista, kuitupitoista, suolatonta, sokeritonta (muttei tietenkään niitä vihoviimeisiä makeutusaineitakaan!) ja värikästä. Ole aina läsnä. Lapsen tulee ulkoilla 3h päivässä, säässä kuin säässä. Lelujen tulee olla puisia, tai ainakin ekologisia. Lapsen tulee olla kotihoidossa, koska siellä on lapsen paikka, oman vanhemman luona turvassa. Mutta samaan aikaan myös päivähoidossa, koska siellä lapsi oppii vuorovaikutustaitoja. Lapsen vaatteiden tulee olla kotimaista designia, ei kertakäyttö kamaa. Käytetty vaate on ekologisempi, mutta sen pitää olla uudenveroinen. Lapsen tulee olla: sisäsiisti, rauhallinen mutta sosiaalinen, kohtelias, siivota omat jälkensä, leikkiä itsekseen mutta myös muiden kanssa, nukkua vauvasta asti täydet yöt mutta olla täysimetyksellä, rauhoittua tutille mutta älä opeta tuttiin. Säilytä aina itsehillintä, kaikissa tilanteissa.

Mikä rasittaa lapsiperheen arkea nykyisin?

Tässä muutamia esimerkkejä mielipiteistä, jotka rasittavat lapsiperheiden arkea tällä hetkellä. Koko ajan enemmän ja enemmän, vuosi vuodelta. Muiden äitien kanssa jutellessa käy ilmi, että ne keillä on vanhempia lapsia, kokevat että vielä joitain vuosia sitten paineita oli vähemmän. Joka vuosi tulee kymmeniä uusia tutkimuksia, joissa edellisiä kumotaan. Tulee olla aina ajan tasalla, mutta kuitenkin stressaamatta. Olla rento, mutta tietoinen. Se on suuri haaste meille vanhemmille tänä päivänä. Me halutaan olla läsnä lapsellemme, ja toimia omien arvojemme mukaan. Oli listallasi tärkeimpänä sitten luomuruoka, ruutuaika tai aktiivinen läsnäolo, on yksi asia selvää: me vanhemmat ei olla täydellisiä.
Sanon me vanhemmat, koska olen itse 4-vuotiaan lapsen äiti. Puhun kokemuksesta, kun kerron näistä paineista. Koen päivittäin epäonnistumista. Siitäkin huolimatta, että joka ilta lapseni menee nukkumaan maha täynnä, puhtaana ja tietäen että äiti ja isi rakastaa eniten maailmassa.

Mielestäni tässä on se isoin muutos, joka on kymmenessä vuodessa tapahtunut. Ja josta ei ehkä ääneen niin puhuta. Moni ei ehkä tiedä, millaisen julkisen arvostelun ja vertailun keskelle sitä tupsahtaakaan, kun saa lapsen. Aina on joku, jonka mielestä et toimi oikein. Arvostan tutkimuksia, ja pohjaan omankin toimintani lapsen kanssa mahdollisimman paljon ajantasaiseen tietoon. Joskus vain kaipaan sitä aikaa, kun hyvään ja riittävään vanhemmuuteen riitti se, että lapsella oli hyvä olla. Aina on varmasti ollut arvostelijoita, ja aina tulee olemaan. Mutta me vanhemmat, me kollegat, me päätetään kuinka paljon.

Miten raha ja tulot vaikuttavat vanhempien arkeen?

Yksi tärkeä tekijä on perheen talous ja rahatilanne. Lasten harrastukset, tyylikkäät vaatteet ja kaikki elektroniikka maksaa paljon ja kukaan vanhempi ei halua, että lapsi jäisi paitsi mistään näistä asioista. Monet vanhemmat miettivät lisätöiden tekemistä ja sitä, että mistä ihmeestä voisi saada lisää rahaa. Jotain osa-aikaista työtä olisi hyvä tehdä, mutta aikaa siihen ei ole liikaa. Mielellään jotain, mitä voisi iltaisin kotona tehdä.

Lainaa ei haluaisi ottaa sen takia, että lapsi tarvitsee merkkivaatteita, koska sekin kostautuu varmasti myöhemmässä vaiheessa. Jos oikein tiukka paikka tulisi vastaan ja pitäisi miettiä ruokaostosten tinkimisestä tai siitä, että 200-300 euron kertaluotto pelastaisi sillä hetkellä tukalasta tilanteesta, niin kyllä voisin taipua ottamaan pienen muutaman satasen vipin niistä selviämiseen. Minulla pitäisi olla ehdottomasti suunnitelma sen takaisinmaksuun, muuten en missään nimessä lähtisi siihen. Se on varma!

On hyviäkin muutoksia. Lähijunilla saa kulkea rattaiden kanssa lapsen lisäksi mukana oleva aikuinen ilmaiseksi. Imetyksen normalisoimiseksi on tehty töitä, joiden tulokset ovat alkaneet näkyä asenteiden muutoksina. Väsymyksestä ja arjen kuormittavuudesta uskalletaan puhua eri tavalla, avoimemmin. Ravintoloista on alkanut saada paremmin pienille lapsille (etenkin alle 1v) sopivaa ruokaa.

Markkinoille tulee koko ajan lisää terveellisempiä vaihtoehtoja, on hedelmistä makeutensa saavia jogurtteja ja jopa keksejä. Myös erityisruokavalioisille tulee jatkuvasti lisää tuotteita, joten esimerkiksi maidottomuus ei ole enää este, tai edes hidaste valmistaa vaikkapa makaronilaatikkoa tai täytekakkua. Äitien ja isien oikeutta jäädä vauvan kanssa on tasa-arvoistettu. Isien roolista puhutaan enemmän, ja isien osallistumista perheen arkeen myös lapsenhoidon ja siivouksen osalta pidetään oikein positiivisena asiana.

Liikunta, vapaa-aika ja harrastukset

Harrastus- ja vapaa-ajan vietto mahdollisuuksia on runsaasti. Myös isille on kerhoja, joissa touhuta lapsen kanssa. Ylipäätään harrastus mahdollisuuksia tulee jatkuvasti lisää, enää ei tarvitse viedä lasta muskariin tai jalkapalloon, vaan voikin valita akrobatian tai parkourin. Tai harrastaa lapsen kanssa yhdessä, sekin on nouseva trendi. Vanhempien omasta ajasta puhutaan koko ajan enemmän, ja sen myötä myös hyväksyvä ilmapiiri vanhempien omiin harrastuksiin tai kaksin keskeiseen aikaan on nousussa. Tiedostetaan, että vaikka olemme vanhempia, olemme myös yksilöitä, joilla on omat tarpeet.

Kun seuraavan kymmenen vuoden päästä teen tällaista koontia, toivon että osaamme olla paremmin armollisia itsellemme ja toisillemme. Muutenhan meillä menee aika hyvin, vai mitä? Ihanaa, omannäköistä arkea kaikille toivottaa kollega vanhempi.