Urheilu ja nikotiini

Oli aika, jolloin urheilijoita kannustettiin polttamaan tupakkaa. Nykyään tiedetään, että tupakka huonontaa urheilusuoritusta (muun muassa heikentämällä keuhkojen toimintakykyä), aiheuttaa riippuvuutta ja altistaa monille erilaisille sairauksille. Kukaan valmentaja ei enää rohkaise juoksijoita, jääkiekon pelaajia tai esimerkiksi pyöräilijöitä polttamaan tupakkaa. 

Asenteet tupakkaa kohtaan ovat muuttuneet paljon viime vuosina. Tähän liittyy sekä lisääntynyt valistus tupakan haitoista että tupakka-askin hinnan jatkuva kipuaminen ylöspäin. Muistanet ajan, jolloin oli sallittua polttaa huoltoasemilla, baareissa ja jopa lentokoneissa. Enää tällainen ei ole sallittua. Jopa parveketupakointi sekä omassa autossa tupakoiminen (jos autossa on lapsia) halutaan kriminalisoida. Kaduilla polttamista ei sentään ole alettu rajoittaa, kuten esimerkiksi Keniassa.

Nuuska ei vaikuta yhtä paheksutulta kuin tupakka. Moni urheilijakin käyttää nuuskaa. Lue lisää nikotiininuuskasta ja siitä, kannattaako urheilijan käyttää nuuskaa. 

Parantaako nuuska urheilusuoritusta?

Jotkut urheilijat uskovat yhä nikotiinin kuuluvan urheilumaailmaan. Nuuskan käyttäminen on helpompaa kuin tupakointi, sillä nuuskaa voi laittaa huuleen missä ja milloin vain. Nuuska ei aiheuta hajuhaittoja, eikä keuhkoihin kerry tervaa.

Vaikuttaa siltä, että varsinkin jääkiekkoilijat ovat ihastuneita nuuskaan. Jos olet käynyt jääkiekkohalleissa, olet varmasti pannut merkille käytetyt nuuskamällit, joita on muuallakin kuin roskiksissa. 

Parantaako nuuska urheilusuoritusta, vai mihin joiden urheilijoiden nuuskaan tuntema veto perustuu? Ei paranne, sillä nikotiini supistaa verisuonia. Silloin veri ei voi kuljettaa happea tehokkaasti lihaksiin. Urheilusuorituksen aikana lihakset tarvitsisivat paljon happea, mutta jos on juuri nauttinut nikotiinia, lihakset kärsivät hapen puutteesta. Tämä näkyy urheilusuorituksen heikkenemisenä. 

Nuuska

Nikotiini on pahasta myös siksi, että supistuneet verisuonet eivät saa tarpeeksi kehon rakennusaineita, kuten urheilijalle erittäin tärkeää proteiinia. Vaikka söisi kuinka paljon lihaa, papuja ja muuta proteiinipitoista ja hörppisi proteiinijuomia tuon tuosta, lihakset eivät kasva riittävästi, jos käyttää jatkuvasti nikotiinia. 

Urheilijat, jotka käyttävät nuuskaa, tekevät niin nikotiinin aiheuttaman voimakkaan riippuvuuden takia. Riippuvuus voi olla osittain myös sosiaalista. Jos urheilija huomaa, että muutkin käyttävät nuuskaa, voi hän kokea suorastaan velvollisuudekseen laittaa sitä omaankin huuleen. Ihminen on valmis tekemään myös järjettömältä tuntuvia asioita voidakseen tuntea olevansa osa sitä ryhmää, mihin haluaa kuulua – paljon järjettömämpiäkin asioita kuin nuuskaaminen!

Nuuskan muut haitat

Nuuskan käyttäminen voi aiheuttaa muitakin haittoja kuin urheilusuorituksen heikkenemisen siksi, etteivät supistuneet verisuonet kuljeta tarpeeksi happea lihaksiin – ja sen, etteivät lihakset kasva tarpeeksi, koska ne eivät saa riittävästi proteiinia ja muita rakennusaineita. 

Ensinnäkin, nuuskassa on enemmän nikotiinia kuin tupakassa, joten siihen jää vielä helpommin koukkuun.

Toisekseen, nuuskan jatkuva käyttäminen altistaa sydän- ja verisuonisairauksille sekä erilaisille syöville. Syöpä saattaa syntyä esimerkiksi ruoansulatuskanavan yläosiin. 

Kolmannekseen, nuuskaaminen hidastaa urheilusuorituksesta palautumista, mikä lisää esimerkiksi lihasvammojen riskiä. 

Neljäs haitta on rahan meno. Nuuska ei ole ilmaista, joten sen säännöllinen käyttäminen on yksi rahareikä monien muiden joukossa. Jos haluaa säästää rahaa, kannattaa elämästä karsia kaikki turhat rahareiät. Sekin kannattaa huomata, että nuuskan käyttäminen voi johtaa työkykyä heikentäviin ja säännöllistä lääkitystä vaativiin sairauksiin. Sairaus itsessään on varsin ikävä seuraus, mutta ikäviä ovat myös sairastumisesta mahdollisesti johtuvat talousvaikeudet. 

Ei siis ihme, että Suomen Jääkiekkoliitto julisti nuuskan pannaan jo 1990-luvulla ja asiantuntijat varoittavat kaikkia huipulle haluavia urheilijanalkuja nuuskan vaaroista. 

Nämä asiat jokaisen urheilijan tulee tietää nikotiinista 

Nämä asiat jokaisen urheilijan tulisi tietää nuuskassa tai tupakassa olevasta nikotiinista. Myös muiden kuin urheilijoiden kannattaa silmäillä lista läpi. 

Urheilija
  1. Nikotiini aiheuttaa yhtä vahvaa riippuvuutta kuin heroiini. Tämä on huomattu eläinkokeissa. Sekä nikotiini että heroiini vapauttavat dopamiinia aivojen mielihyväalueilla, ja koska sietokyky kasvaa koko ajan, vaaditaan mielihyvän tunteeseen aina vain isompia annoksia. Nikotiiniriippuvuuden voimakkuuteen vaikuttavat muun muassa geneettinen perimä ja se, altistuuko tupakansavulle passiivisesti.
  2. Nikotiini voi aiheuttaa myrkytyksen. Nikotiinimyrkytyksen oireita ovat muun muassa huonovointisuus, hengitysvaikeudet, epileptistyyppiset kouristelut ja pahimmillaan kuolema.
  3. Nikotiinin käyttö häiritsee aivojen toimintaa. Nikotiini muokkaa aivojen mielihyväkeskusta, mutta se myös häiritsee kasvuiässä olevien aivojen kypsymistä. Tämä voi heikentää ajattelua ja tiedonkäsittelytaitoja.
  4. Nikotiini altistaa erilaisille sairauksille, kuten syöville. Nikotiini lisää muun muassa kakkostyypin diabeteksen riskiä. Se voi myös heikentää verenpainelääkkeiden tehoa.